Saturday, April 12, 2008

Menggapai BintangSaya menerima maklumat melalui emel tentang kehadiran Dr Sheikh Muszaphar Shukor akan berada di Pesta Buku melalui emel oleh MPH.

Terlintas di fikiran,"Mesti Arif suka dapat bertemu dengannya."

Sebaik sampai ke PWTC,laluan di antara gerai buku memang sungguh sesak. Pergerakan perlahan dan seterusnya bertembung dengan Syed Munawar yang sedang membuat liputan untuk RTM. Kedengaran teriakan di sebelah kiri dan kelihatan Dr SMS sedang dikerumuni pengunjung.

Setiap pengunjung yang ingin bertemu dan mendapatkan autografnya perlu membeli buku beliau 'Reaching for the Stars'. Saya terus membeli dan berjalan bersama-sama Arif , Afiqah dan Adib menuju ke arahnya.

"Siapa nama?" tanya beliau kepada Arif sambil menandatangani poster dan buku.
Arif membalas tersipu-sipu. Saya menyampuk, "Dia nak jadi angkasawan."
Beliau membalas, "Semoga menjadi doktor atau angkasawan."

Adib sempat mengambil gambar saya dan Arif bersama-sama tetapi dalam keadaan tergesa-gesa kami perlu segera berlalu. Oleh kerana Afiqah tidak berkesempatan mengambil gambar, kami beratur untuk kali kedua. Beliau sedar buku dan poster telah ditandatangani lalu saya pun pantas mencelah, "Nak ambil gambar sahaja."

Bukunya sempat saya khatamkan semasa perjalanan pulang dari KL ke Segamat. Beberapa kali sebak membaca ketika saat kematian arwah adiknya di ceritakan oleh beberapa ahli keluarganya.

Arif tidak sabar-sabar ingin menunjukkan gambarnya bersama Dr SMS kepada rakan-rakan dan guru-gurunya di sekolah.

No comments: