Sunday, August 11, 2013

Peperiksaan Sebenar

Alhamdulilah apabila Ramadan telah dilalui dengan penuh penghayatan dan rasa syukur yang sukar digambarkan setelah dugaan demi dugaan ditempuhi. Ramadan tahun ini,walaupun tahun pertama tanpa anakanda Afiqah bersolat terawih di sisi di masjid setiap malam, saya tidak lagi rasa sakit sejak pembedahan di bahagian otak saya berjaya dilakukan. Terima kasih Tuhan yang telah menarik nikmat sihat seketika dan menggantikan dengan kelazatan beribadah setelah sembuh.
Persiapan saya hanya tertumpu kepada menghayati Ramadan setiap hari.
Bahagia.
Sayu apabila Ramadan telah berlalu dan saya sedar saya sendiri perlu wujudkan dan kekalkan rasa itu di dalam diri. Setelah sebulan 'peperiksaan percubaan' dijalani, tibalah masanya untuk melalui peperiksaan sebenarnya setelah Syawal tiba dan diikuti dengan bulan-bulan seterusnya.
Saya tidak sunyi diuji sepanjang Ramadan dengan keadaan kesihatan Mak dan Abah yang bergilir setiap minggu dimasukkan ke hospital Batu Pahat. Hujung minggu sepanjang Ramadan padat dengan aktiviti berulang-alik Segamat-Batu Pahat apabila Mak dan Abah ditahan untuk pemeriksaan di hospital.
Pemeriksaan lanjutan saya yang dijadualkan 2 selama hari pada 5hb dan 6hb Ogos di HUKM juga perlu ditangguhkan kerana saya mahu berada di Hospital Batu Pahat bersama-sama Mak. Mak kekurangan gula dan Abah pula kekurangan darah. Kedua-duanya perlu menjaga pemakanan dan kesihatan masing-masing.
Ya,kesemua keadaan ini ibarat peperiksaan. Tidak perlu berkeluh-kesah tetapi sentiasa mencari hikmah tersirat. Markah ujian? Tidak perlu tahu berapa jumlahnya. Yakin sahaja Allah telah kurniakan segala yang terbaik buat hambaNya yang sabar sentiasa.

No comments: