Friday, December 28, 2007

Antara Tahlil dan Takbir, Riadah dan Rehat

Genap dua tahun Hijrah yang lalu, kembalinya arwah Ismail Mahadi ke rahmatullah. Waktu hampir takbir Aidil Adha bergema, deringan telefon bimbit disambut lalu menghantar berita kepulangannya. Al-Fatihah!

Seminggu yang lalu, hampir kesemuanya berkumpul.

Laungan azan Maghrib oleh anakandaku Arif Nukman. Berjemaahlah kami sekeluarga diikuti takbir dan tahlil arwah. Hanya Uda (abang Adib yang kedua) dan Kak Hai sekeluarga yang tiada bersama. 5 beradik Adib, bersama-sama keluarga dan emak memenuhi ruang tamu yang sering bertukar ruang solat bila tiba waktunya dan ruang tidur bila tiba malamnya. Ia juga menjadi ruang santai menonton televisyen, berbual-bual, bergurau senda dan ruang belajar ilmu agama sewaktu hayat arwahnya.

Betapa saya amat merindui saat santapan rohani itu dihidangkan.

Selesai solat Isya’ berjemaah, saya sekeluarga ke bandar Batu Pahat pula menziarahi emak dan abah. Sesampai di sana, emak sedang menyiapkan masakan rasmi raya. Keesokan harinya kami bergerak semula ke kampung untuk meneruskan rancangan sekeluarga untuk ke Port Dickson.

Hanya Kak Hai sekeluarga yang bergerak dari Kuala Lumpur. Setibanya di Ilham Resort, pakaian renang ditukar, kolam renang menjadi tumpuan. Hampir 2 jam di kolam renang, kami kembali ke bilik untuk solat Maghrib berjemaah diikuti tahlil dan takbir raya lagi.

Keesokannya, seawal 8 pagi, kami semua menuju ke kolam renang lagi. Keluarga kami yang berjumlah 35 orang kesemuanya memenuhi kolam renang tersebut (Kurang 5 orang, iaitu Uda suami isteri dan 3 orang puterinya). Bermulalah permainan di dalam air. Perlawanan di antara pasukan semua makcik pakcik dan anak-anak saudara. Bertukar pula ke pasukan antara semua perempuan dan semua lelaki dan ada pula pasukan bercampur kesemuanya. Hampir 2 jam juga berendam di kolam.

Di sebelah petang, kami ulang permainan serupa.

Malam pula acara barbeku dan diikuti acara ‘boling kelapa’ bersasarkan botol air, kelolaan abang Ham(abang Adib yang ketiga). Setiap orang mempunyai 3 peluang meleret kelapa tua ke sasaran botol disusun ala bola pin boling, untuk pelbagai kategori umur. Gamat juga bilik apartmen hotel dibuatnya. Ada juga ganjaran hamper untuk para pemenang.

Saya turutserta setiap acara, bukan sekadar pemerhati. Bermain dan bersantai dengan sesungguhnya. Bila direnung semula, saya terfikir sayalah satu-satunya dalam keluarga anak kelahiran 70-an. Adib adalah adik yang bongsu dan kesemua kakak dan abangnya kelahiran tahun 60-an, manakala anak-anak mereka pula generasi 80/ 90-an. Kadangkala saya berada di lingkungan aktiviti pakcik makciknya dan ada waktunya saya melayan kerenah anak-anak buahnya. Afiqah dan Arif, masing-masing ada kelompok mereka sendiri.

Begitulah adanya kisahku, di antara majlis tahlil dan takbir raya berselangkan riadah dan rehat jua.

1 comment:

Mawar said...

Salam Shima
kenangan yang selalu mahu datang, pasti boleh digubah dan dipindah ke atas kertas. ayuh, alihkan segera watak2 ini, latar yang wangi dan ajukan isu yang mutakhir. bahasamu masih jernih dan riang menari seperti puisi. nah, cerpen barumu sudah siap, kan!