Wednesday, June 25, 2008

Jejak Kasih cara 'Facebook'

Tahun lalu saya menulis entri Jejak Kasih cara Google di sini.

Saya juga menulis bagaimana blog saya menemukan beberapa rakan antara benua di sini melalui tugasan pengucapan awam saya semasa PTK.

Sepanjang minggu lalu, saya alami jejak kasih melalui ‘Facebook’.

Walaupun telah mendaftar sebulan yang lalu, saya tidak berkesempatan meneroka ‘Facebook’. Apa yang saya alami, dalam tempoh 2 minggu sahaja, saya telah berhubung
semula dengan teman lama dan tidak ketinggalan saudara mara sendiri di sini. Dalam masa yang singkat, 13 ahli keluarga saya,terdiri 3 generasi,iaitu bapa saudara, emak saudara, sepupu dan anak saudara telah dihubungkan melalui ‘Facebook’. 40 orang lagi terdiri dari seorang kawan sekolah,seorang kawan semasa pertukaran pelajar,seorang kawan blogger, dua orang rakan penterjemah, dan selebihnya kawan semasa di PPP/ITM dan juga kawan sekursus TESL sejak di PPP/ITM dan juga di UKM dan juga kawan berlainan kursus di UKM.
Gembira dapat bertemu semula walau sekadar di alam maya. Di sini, memandangkan akses lebih melalui jemputan, kami saling meletakkan gambar sendiri dan keluarga masing-masing. Itulah teknologi terkini. Namun, pertemuan di alam maya dapat disusuli dengan pertemuan di alam nyata kerana mudahnya menjejak di mana seseorang itu akan pergi.

Semoga siratulrahim dapat dieratkan lagi. Terkini jumlah rakan Facebook saya ialah 53 orang dan saya yakin akan bertambah lagi.

Wednesday, June 18, 2008

Salasilah Keluarga

Keputusan bermalam di rumah bapa saudara saya di Bandar Utama dibuat agak spontan,iaitu dalam perjalanan daripada lapangan terbang sekembali saya daripada Kota Kinabalu pada 13 Jun yang lalu.

Arwah datuk saudara saya, Haji Jaafar bin Majid semasa hayatnya telah memulakan salasilah keluarga. Saya masih ingat lagi apabila bertemu, beliau sering menceritakan tentang salasilah keluarga yang sedang diusahakan. Kata-kata yang sering diulangnya ialah,”Apabila kita merapatkan siratulrahim seseorang atau sesama kita, akan bertambahlah usia kita.” wallahalam

Setelah beliau tiada,kajian salasilah diteruskan oleh anaknya,Jalaludin Jaafar. Ketika bermalam di rumahnya, saya kagum dengan usahanya melengkapkan 7 generasi keturunan keluarga. Arwah atuk hanya ke peringkat generasi ketiga dan bapa saudara saya telah menyambung seterusnya ke generasi ke 7 dalam masa kira-kira 6 bulan. Kini, tersenarai sudah lebih kurang 1000 ahli keluarga dan akan diadakan satu pertemuan keluarga pada 20 Disember 2008 di Putrajaya.

Malam itu, saya meneliti senarai nama helaian demi helaian. Senarai nama beserta tahun lahir, status perkahwinan, nama anak, alamat rumah dan nombor telefon untuk dihubungi. Di majlis itu nanti, direktori salasilah keluarga ini akan dijual beserta pelancaran 2 buah buku ahli keluarga, 2 nama yang tidak asing dalam sejarah tanahair. Terpandang beberapa nama lain yang dikenali dalam pelbagai bidang. Mereka berada di serata tempat di Malaysia (kecuali Pulau Pinang) dan ada juga yang telah menetap di UK dan US. Terlintas juga mungkin saja ada yang berselisih bahu tetapi tidak diketahui bersaudara. Mungkin di kalangan pelajar saya sendiri merupakan saudara mara saya juga.

Teruja dan terharu apabila nama tersenarai dalam titisan keluarga berdarah Bugis ini.
Majlis pertemuan itu sudah pasti saya nantikan.

Tuesday, June 17, 2008

Kunjungan Menyentuh Kalbu

Entah kenapa saya merasa sebak saat pesawat berlepas daripada lapangan terbang Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur pada 13hb Jun 2008.

10hb Jun 2008 merupakan kali pertama saya menjejak kaki ke Negeri di Bawah Bayu. Negeri terakhir yang belum saya jejaki di seluruh Malaysia seumur hidup saya. Agak ‘memalukan’ juga rasanya kerana telah pergi ke beberapa buah negara luar tetapi masih belum habis menjelajah tanah air sendiri. Justeru, jemputan memberi kursus asas bahasa Inggeris di Borneo Paradise Hotel, Kinarut Sabah tidak saya lepaskan. Hajat di hati ingin membawa keluarga bersama-sama ke sana,namun kos yang terlalu tinggi memaksa saya untuk memendamkan saja niat tersebut. Tambahan lagi, musim cuti sekolah telah berakhir.


Perjalanan yang sepatutnya memakan masa 20 minit daripada lapangan terbang bertambah ke sejam disebabkan kesesakan lalulintas untuk ke tempat penginapan. Kurang lebih jam 6.30 petang, sebuah teksi menghantar saya di hadapan lobi hotel. Gerimis berlatarkan matahari terbenam mengiringi perjalanan saya ke sana. Sesampai di hotel,usai urusan daftar masuk dan meletak barang di bilik,saya mengambil peluang merakam saat matahari terbenam. Agak terlewat, hanya mega merah yang kelihatan.

Menyedari perbezaan waktu, saya meminta jadual solat kepada pekerja di situ. Sukar mengagak siapa yang Islam atau sebaliknya. Nampaknya pekerja yang ditanya tidak tahu tentang jadual solat. Beberapa lama kemudian barulah saya mendapat maklumat jadual solat. Awalnya Subuh dan awalnya matahari terbit.

Saat makan malam, saya ketemu Encik Mahali, urusetia daripada JPN Sabah yang menegur dengan ucap salam, walau kelihatan seperti berbangsa Cina. Ah...memang sukar diramal. Encik Mahali ramah bercerita adat budaya dan makanan istimewa di sana.

Sesi kursus berjalan seperti biasa dan tidak akan saya rincikan di sini. Bermula jam 8 pagi dan berakhir 6 petang. Kebiasaannya, apabila saya memberi kursus di tempat lain, setelah 8 jam memberi kursus, di sebelah malamnya,saya akan mengambil peluang untuk berehat secukupnya di dalam bilik atau mengambil peluang menyiapkan kerja tertangguh yang berkaitan penulisan, penyuntingan atau terjemahan.

Di Sabah nampaknya saya tidak berpeluang meneruskan rutin saya.
Pelbagai saranan diberi untuk saya melihat sedikit bahagian daripada Sabah. Saya ‘tergoda’ walau agak keletihan lantaran ketidakpastian entah bila akan berkunjung lagi. Seorang peserta, penghuluwatinya,yang digelar Sherry telah menawarkan diri menjadi ‘pemandu pelancung’. Pemantau dari Kementerian Pelajaran turutserta dalam acara tidak rasmi ini. Kami yang pada asalnya tidak begitu teruja untuk melihat mutiara dan kristal akhirnya menjadi ‘gila’ melihat pelbagai rekaan yang unik dan menawan. Kami yang kononnya tidak begitu gemar memakai asesori telah berubah sekelip mata. Lalu, tidak ketinggalan saya memilih untuk beberapa rakan rapat dan keluarga dan diri sendiri juga untuk dijadikan cenderahati. Selepas 3 jam di sana, kami kehausan dan berlabuh di Anjung Senja untuk merasa ‘sayap bakar’ yang disarankan oleh Sherry. Sayap bakar sebenarnya seperti ‘chicken wing’ tetapi rasanya memang enak dan berlainan sekali. Terima kasih Sherry dan adiknya yang memandu kami ke sana ke mari.

Tidak ketinggalan saya merakam saat matahari terbenam serta deruan ombak memukul pantai. Masya Allah hebatnya ciptaan Allah!

Malam ketiga merupakan acara pemberian sijil dan persembahan. Saya kira orang Sabah memang amat berbakat dalam nyanyian yang terbukti apabila sesi karaoke berlangsung. Peserta juga menunjukkan tarian semazau dan poco-poco. Keletihan malam sebelum masih lagi terasa. Namun keramahan dan kemesraan mereka menunjukkan adat dan budaya memaksa saya terus memilih untuk melibatkan diri berbanding mengunci diri di bilik hotel. Seakan mengikuti program pertukaran budaya pula rasanya.

Hari terakhir terasa sungguh cepat tiba. Seorang lagi peserta,bernama Sapna,menawarkan diri menghantar saya ke lapangan terbang. Ditemani saya sehingga pesawat berlepas. Terima kasih, Sapna. Saya juga amat hargai pemberian peribadi darinya,iaitu seutas rantai tangan kristal berikat suasa.

Saya amat berharap akan berkunjung ke sana lagi.

Kunjungan ke negeri di bawah bayu ternyata menyentuh kalbu.

Sunday, June 15, 2008

Senja di SabahKepenatan 8 jam sehari untuk memberi latihan seakan terpadam tatkala merakam keindahan terbenamnya matahari.

Gambar dirakam pada 11 Jun 2008 di Borneo Paradise Hotel, Kinarut, Sabah.

Sunday, June 08, 2008

Acara Sosial

Baru tiba daripada Batu Pahat lebih kurang sejam yang lalu sementara menunggu sisa sisa antibiotik dan pil yang lain memainkan peranannya.

Hujung minggu yang padat dengan acara sosial.

Hajat di hati ingin turutserta aktiviti ahli keluarga PEWANI pada pagi semalam tetapi tidak terlaksana kerana masih kurang sihat. Namun di sebelah petang,untuk meramaikan dan meraikan ketibaan Dato Seri Prof Ibrahim Abu Shah dan Datin Seri,saya dan Adib bergegas menyambut ketibaan mereka yang sampai lebih awal dari yang dijangka di Ledang Inn, UiTM. Minum petang bersama-sama mereka memberi saya kesempatan mendengar pengalaman Dato Seri secara dekat. Satu perkara yang disebutkan beliau yang merupakan prinsip saya juga adalah berkenaan bab menolong seseorang. Beliau mengatakan kebiasaannya apabila dia menolong seseorang,kebiasaannya tidak selalunya dia mendapat balasan daripada orang yang ditolong tetapi daripada orang lain pula.

Seringkali saya mendengar orang mengungkit di atas bantuan yang diberi kepada seseorang atau apabila dia dilupakan kerana membantu seseorang untuk menjayakan sesuatu perkara. Sebenarnya melalui pengalaman saya sendiri,apabila kita ikhlas membuat sesuatu,balasannya akan diterima juga tanpa disangka-sangka dan selalunya bukan daripada orang diberi bantuan.

Begitu juga dari segi pemberian dalam bentuk kewangan dan barangan. Sangat cepat balasannya terutama sekali apabila saya memberikan kepada ibu,emak dan emak mertua saya, tidak ketinggalan kepada suami, anak-anak, ahli keluarga dan rakan. Tiba-tiba ada tugasan terjemahan,jemputan ceramah atau sebagai trainer menyusul. Syukur Alhamdulilah.

Berbalik kepada aktiviti semalam, selepas jamuan BBQ PEWANI dan dendangan 3 buah lagu dari Dato' Seri NC, kami sekeluarga bergerak balik ke Batu Pahat kurang lebih pada jam 10.30 malam. Walau kesuntukan waktu, saya harus menemukan Afiqah dan Arif dengan datuk neneknya yang tidak ditemui sejak 3 bulan yang lalu. Andai ditangguhkan, entah bila bertemu lagi. Hampir jam 12 malam sampai di perkarangan rumah. Afiqah pula mulai demam.

Jam 2.30 petang beransur ke rumah Khalah(makcik saudara) untuk bertemu ibu, sepupu dan anak saudara. Berbual-bual sambil Arif dan Afiqah bermandi-manda di kolam renang mereka. Bertemu juga dengan Mak Minah (makcik saudara)yang telah bertahun-tahun tidak bertemu dan kini dalam keadaan kurang sihat menghadapi kanser.

Perbualan dengan Khalah pula berkisar tentang kisah silam dan membandingkan kisah kini. Khalah adalah seorang yang sangat mementingkan protokol dan cara penggunaan bahasa yang betul, sesuai dengan kedudukannya sebagai Puan Sri. Saya kira keseluruhan keluarga saya kebanyakannya begitu. Nanti saya ceritakan di entri yang lain bagaimana tegasnya mereka mendidik kami dari segi tatacara percakapan dan penggunaan bahasa dan perlakuan malah dari segi berpakaian, cara duduk dan berjalan juga.

Saya mengusiknya, "Khalah, nanti kita tulis buku,ya?" "Khalah cerita,nanti Shima rekod dan tuliskan".

Paling seronok menerima 4 tas tangan asli berjenama dari ibu yang tak mungkin mampu saya membelinya sendiri setakat ini. Harus mencari kasut yang sepadan pula nampaknya? Mungkin sepadan dari segi warna sahaja dan mungkin dari jenama biasa-biasa saja.

Jam 6.30 petang bergerak ke kampung Adib pula. Selepas makan malam dan Maghrib, kami bergerak pulang kurang lebih pada jam 9 malam.

Nampaknya ubat-ubatan yang diambil sebentar tadi telah membuatkan mata saya berat kini.

Friday, June 06, 2008

Apabila Isyarat Berehat Diterima

Terakhir saya kemaskini blog ini adalah 3 minggu yang lepas.

Dalam perjalanan pulang daripada Kuala Lumpur petang semalam, tekak mulai rasa perit dan badan sudah terasa bisa-bisa. Sesampai di rumah iaitu pada hampir waktu Maghrib ,suhu badan semakin meningkat tinggi walau tidak pasti berapa Celsius. Arif juga panas badannya.

Sekitar jam 8 kami ke klinik.
Di dalam bilik pemeriksaan-Doktor Jalil membaca suhu-38 Celsius,bacaan saya dan 39 Celsius bacaan Arif.

Setelah mendengar itenari dan aktivti saya untuk beberapa minggu ini, Dr Jalil bertanya kepada saya,“Tidak penat ke?”

Selepas berfikir sejenak saya menjawab, ”Tak terasa penat tetapi saya rasa mungkin badan saya dah memberi isyarat untuk berehat.”

Ubat yang diberi adalah antibiotik, ubat demam, sakit tekak dan ubat batuk berserta cuti sakit.
Semalam saya tidur awal dan sepanjang hari ini, hanya tidur, bangun baca dan makan dan tidur.

Sekarang tidak dapat nak lelapkan mata pula.

Apa yang telah saya lakukan sejak kali terakhir menulis?

17 Mei – ke Shah Alam bertemu penyelia Phd dan berbincang sambil menebus ganjaran baucer buku MPH sebanyak RM140 yang akan temat tempoh penebusannya

18 Mei-ke bengkel Profesor Abdullah,tentang Bahasa Melayu Tinggi di Taman Permata,KL dan petangnya balik ke kampong di Batu Pahat

19 Mei- Daripada kampong balik ke UiTM semula menghadiri undangan Prof Kamil di rumahnya (Hari Ulangtahunnya yang ke-44)

20Mei- Bekerja seperti biasa dan Mesyuarat Pegawai Pembangunan Pelajar pada jam 4pm

21Mei-Mesyuarat Jabatan,Akademi Pengajian Bahasa di sebelah pagi dan tengahari Majlis Perpisahan unuk Puan Sumarni Maulan yang berpindah ke UiTM Melaka

22Mei- Mesyuarat AJK/PPP untuk Kursus JPK Kolej di Terengganu

23Mei- Bekerja seperti biasa dan malamnya menyambung baca novel The Memory Keeper’s Daughter

24 Mei-Cuti sekolah bermuladn Arif meminta mengajar mewarna teknik catan, iaitu cara mewarna awan, langit, gunung, pokok dan pemandangan matahari terbenam. Kemudian memasak lauk asam pedas kegemaran semua.

25 Mei-Berjaya menghabiskan novel The Memory Keeper’s Daughter setebal 513 halaman setelah tidak tidur sepanjang malamnya

26 Mei-Bekerja seperti biasa dan sedikit persediaan untuk kursus penulisan novel. Tajuk setiap bab telah disumbangsaran iaitu sebanyak 35 bab.

27 Mei-Ke Muar untuk Bengkel Penulis Muda dan sebelah malamnya sesi bersama Aminah Mokhtar.

28 Mei-Menyusuri Sungai Muar sebagai satu aktiviti bengkel penulisan dan di sebelah malamnya hanya tidur selama 2 jam kerana teruja menulis ,mengisi bab novel dengan memasukkan peristiwa dan watak-watak.

29 Mei- Hari terakhir bengkel dengan semangat yang berkobar-kobar untuk menyiapkan novel. Sampai ke rumah lebih kurang jam 4 petang. Kepenatan dan kekurangan tidur. Di sebelah malam menghadiri Majlis Perpisahan untuk 2 orang rakan PPP, iaitu Puan Juliana dan Encik Faizal yang akan berpindah.

30 Mei- Di sebelah pagi bekerja, menyudahkan skrip video korporat UiTM yang terkini. Selepas solat Jumaat, kami sekeluarga bergerak ke Besut,Terengganu.

Menyambut Ulangtahun Perkahwinan yang ke 12.

Jam 11.15 malam tiba di Alor Lintang, Besut iaitu di kampong Prof Kamil dan bermalam di ‘chalet’ di sebelah rumahnya.

31 Mei- Bermandi-manda di Pantai Bukit Keluang, Besut, memanjat sedikit sebahagian Bukit Keluang dan melalui beberapa gua di sekitarnya, yang dibawa oleh Ustaz PM Zaluddin.

1 Jun- Pagi bersantai sambil menulis novel ,tajuk novel telah tercipta dan sinopsis cerita telah ditulis sebelum bergerak ke Kota Bahru pada jam 11 pagi.
Sampai di UiTM Chendering, Kuala Terengganu pada jam 7 petang untuk kursus JPK Kolej. Sesi ceramah saya kepada JPK kolej disampaikan pada jam 9.45 malam.

2 Jun- Sesi ceramah JPK bersama penceramah luar sambil mesyuarat di antara PPP dan Timbalan HEP diadakan. Sesi keseluruhan tamat sekitar jam 11 malam dan 30 minit lagi saya melatih pelajar sebagai pengacara majlis untuk keesokkannya.

3 Jun- Amanat Pengarah,Prof Dr Hj Muhd Kamil kepada JPK kolej dan juga amanat Naib Canselor, Dato Seri Prof Ibrahim Abu Shah. Tamat kursus jam 12.30.
Singgah ke Noor Arfa Batek dan jam 5petang bergerak balik, dan sampai ke UiTM Johor sekitar jam 12 malam.

4 Jun- Bekerja seperti biasa dan memeriksa draf jadual pengajaran untuk semester hadapan

5 Jun- Jam 8 pagi bergerak ke Kota Damansara, KL untuk menyaksikan pratonton video korporat UiTM Johor. Sampai ke UiTM Johor hampir Maghrib dan selepas itu ke klinik.

Itulah dia satu dua baris kisah saya setiap hari sepanjang 3 minggu ini.