Tuesday, August 14, 2007

Pemetakan di Minda

Minda saya seakan dipetak-petakkan dengan pelbagai perkara sepanjang hari ini dan juga sepanjang sebulan yang lalu. Kelas seperti biasa. Selepas kelas , ke tadika agama Jementah untuk projek Bahasa Inggeris. Kelas gantian setelah cuti sakit 2 hari minggu lalu. (Kisah bagaimana saya jatuh sakit ada saya coretkan dalam blog Through My Eyes saya.) Diikuti mesyuarat program Mitek (Minggu Terbuka Kolej). Ada satu lagi perkara yang perlu diselesaikan. Mengapalah susahnya saya untuk mengatakan tidak? Semuanya nak buat.

Ruang di antaranya, keinginan membaca yang membuak-buak di antara buku-buku dan artikel kajian bidang yang perlu saya fokuskan. Di saat ini, terlintas di minda alangkah bagusnya andai saya belajar sepenuh masa. Tumpuan seluruhnya kepada pembacaan dan penulisan. Tidak perlu memetakkan ruangan di minda dengan pelbagai aktiviti dan tanggungjawab.

Kedua-dua penyelia saya memberi saya ruang untuk membuat pilihan sendiri tetapi perlu segera fokus kerana kertas proposal asal saya masih tidak fokus, boleh buat beberapa Phd dalam kertas cadangan tersebut.

Semakin banyak pembacaan, semakin rambang mata . Semuanya kelihatan menarik. Namun saya perlu membuat pilihan yang bijak dan segera.

Perlu baca, baca dan baca!

‘Mataku Berterusan Kelaparan’ datang lagi!

(Kebetulan fenomena ini berlaku pada bulan Ogos juga pada tahun lalu apabila terciptanya puisi ini. Rujuk entri Puisi,Ogos 2006)

No comments: